Zonnebankkuur voordat je op vakantie gaat.

zonnebank aanrader

“Zonnebankkuur is aan te raden als voorbereiding op je zomervakantie”

Een zonnebankkuur is aan te raden als voorbereiding op de zomervakantie. Dat zegt dermatoloog en wetenschapper Stan Pavel, die ruim zeventien jaar werkte bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn uitspraken zijn opvallend, aangezien eerder wetenschappelijk onderzoek stelde dat zonnebankgebruik het risico op huidkanker verhoogt.

Volgens Pavel is het echter nog veel schadelijker voor de huid als men naar een zonnig land gaat zonder gewend te zijn aan de felle zon. “Veel mensen gaan zonder zelf nog veel zon te hebben gehad op vakantie in de hoop om binnen een week bruin te worden. Ze liggen elke dag op het strand, worden rood, smeren zich in en gaan de volgende dag weer. Dat is het ergste wat je een huid aan kunt doen. De huid moet de kans hebben om te wennen aan zonlicht. Als je verbrandt, moet je de zon eigenlijk drie tot vier dagen mijden, zodat de huid kan herstellen. Doe je dat niet, dan kan het tot permanente schade leiden.”

Een zonnebankkuur biedt volgens hem uitkomst. “Als je een maand lang een of twee keer per week onder de zonnebank gaat, kun je geleidelijk wennen aan de zon. De huid bescherm je zodoende beter tegen schade door zonlicht. Zie het als een soort van zonnebrandmiddel voor de huid, maar dan eentje die ook water- en zweetbestendig is.”

Ook in de winter kan een zonnebank je helpen om gezond te blijven, vervolgt Pavel. “In de maanden januari, februari en maart heeft vrijwel iedereen in Nederland een tekort aan vitamine D, wat door zonlicht wordt aangemaakt. Je kunt de tekorten aanvullen door het slikken van vitaminen, maar een zonnebank is effectiever.”

Pavel benadrukt wel dat de zonnebank niet voor iedereen geschikt is. “Mensen met huidtype I (mensen die zeer snel verbranden, meestal met rossig of lichtblond haar, red.) moeten de zonnebank mijden. Zij verbranden sowieso zeer snel en moeten zich altijd extra beschermen.”

admin

Eigenaar SunPlaza Druten