Honderdduizenden Nederlanders vertrekken dit weekend voor een wintersportvakantie. Vergeet, naast de skipas en de lange latten, vooral dat flesje zonnebrandcrème niet, zegt KWF Kankerbestrijding. Wie zich niet goed insmeert op de piste loopt een hoger risico op huidkanker. Vooral jongeren zijn daar laks in.
Terwijl de skipistes lonken en bijna een miljoen Nederlanders elk jaar weer op wintersport gaan, waarschuwen KWF Kankerbestrijding en dermatologen wintersporters voor die hoge piekbelasting van de zon tijdens dat weekje skiën. ,,Mensen realiseren zich onvoldoende dat ook in de winter goede zonbescherming nodig is,” zegt Jorrit Terra, dermatoloog in het UMC Groningen. ,,De omstandigheden zijn anders dan in de zomer.”
In de bergen is de lucht schoner en helderder, waardoor de UV-straling krachtiger is. Verse sneeuw weerkaatst 90 procent van de straling. Daardoor kan de huid sneller verbranden.
Terra: ,,Hoog in de bergen is de zonkracht 2 tot 3 keer hoger. In de verse sneeuw is de weerkaatsing tot groter dan bij zand of water. Door de kou hebben mensen vaak niet door dat ze verbranden. Daar komen ze dan later op de hotelkamer achter. Mensen vergeten daarnaast ook om hun lippen te beschermen. Ook die kunnen verbranden door de zon en drogen uit door de kou.”
Zeker als de lichte huid, die gevoelig is voor UV-straling, opeens wordt blootgesteld aan een extreem hoge dosis zonkracht, kan het snel gebeurd zijn. ,,Als je de hele winter in Nederland hebt gezeten met je bleke huid, en je gaat een weekje skiën onder sterke UV-straling, moet je huid daar eerst rustig aan wennen. Vooral in die eerste dagen is het belangrijk om goed en veel te smeren en zonverbranding te voorkomen.”
Op jonge leeftijd
Huidkanker is in Nederland de op een na meest voorkomende vorm van kanker, na darmkanker. Hadden in 2004 nog ruim 28.000 mensen huidkanker, tien jaar later waren dat er ruim 53.000. In 2014 overleden 928 mensen aan de gevolgen daarvan.
Vorig jaar kregen 5926 mensen de diagnose melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Dat zijn er bijna 300 meer dan het jaar daarvoor. ,,We zien veel 60-plussers met huidkanker,” zegt Terra. ,,Die generatie werd in de kinderjaren nooit ingesmeerd met zonnebrandcrème. Echter, we zijn wel dat de leeftijd omlaag gaat, en mensen op jongere leeftijd huidkanker krijgen.”
Dat komt niet alleen doordat jongeren vaker richting de zon reizen. Een half jaar geleden bleek uit onderzoek van TNS Nipo dat vier op de tien jongeren zich niet of nooit insmeren tijdens de wintersport, terwijl 68 procent van de ouders dat wel altijd doet. Bovendien denkt slechts 5 procent van de jongeren dat de kans op huidkanker redelijk tot zeer groot is.
Terra pleit voor goede voorlichting over het belang van insmeren. Net als in de zomer moet ook in wintersportoorden zonnebrandcrème prominenter worden aangeboden in winkels.
,,Jongeren realiseren zich niet dat blootstelling aan UV-straling een verhoogd risico op huidkanker meebrengt. Ouderen zijn daar bewuster mee bezig, ook omdat ze voorbeelden in hun omgeving zien. De modetrend is om lekker bruin te zijn. Maar je moet je realiseren dat mooi bruin ook betekent veel DNA-schade aan de huid.”
De ultieme wintersport-tips
– Gebruik zonnebrandcrème met minimaal factor 30 tot 50, die zowel beschermt tegen UVA straling (huidveroudering) als UVB (huidverbranding).
– Smeer jezelf een half uur voor je de piste op gaat in. Zonnebrandcrème met zonnefilters trekken in de huid en absorberen de UV-straling. Het duurt even voor de crème goed is ingewerkt.
– Het is belangrijk om jezelf elke 2 à 3 uur opnieuw in te smeren. Door zweten, contact met kleding, skibril en helm neemt de beschermende werking van de crème namelijk af. Onderzoek van TNS Nipo wijst uit dat slechts 1 op de 5 jongeren zich op tijd en regelmatig insmeert.
– Gebruik een vette zonnebrandcrème. Dat voorkomt uitdroging en smeert makkelijker bij lage temperaturen. Een product op waterbasis, zoals gebruikelijk bij de zomerse crèmes, bevriest op de huid in de kou.
Bron: AD.nl