Veel gestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen van onze zonbezoekers. Heeft u een vraag dat hier niet tussen staat? Kom dan langs voor gratis professioneel advies of stuur ons een bericht.

Moet ik een afspraak maken?

Bij SunPlaza Druten hoeft u geen afspraak te maken wanneer u wilt komen zonnen. U kunt gewoon binnen lopen. Het is ook niet mogelijk om een zonnebank te reserveren.

Wanneer u de eerste keer bij ons komt zullen wij een huidanalyse doen, dit is om te bepalen welke zonnebank het meest geschikt is om mee te beginnen.

Wat is de rol van Vitamine D?

Te veel zon is ongezond, maar te weinig zon is ook niet goed. Hoeveel zonlicht heeft een mens eigenlijk nodig om gezond te blijven. zonlicht in nodig voor de aanmaak van vitamine D in de huid. En dat hebben we nodig om gezond te blijven. Vitamine D is namelijk goed voor sterke botten en tanden, en speelt een belangrijke rol bij de instandhouding van de weerstand. Vitamine D is verder belangrijk bij het voorkomen van botontkalking.

Word ik op de zonnebank net zo bruin als in de zon?

Ja, het bruiningsproces verloopt precies hetzelfde en het maakt voor de huid niet uit of de UV-straling van de zon of van de zonnebank komt.
De sterkte van zonneapparatuur kan onderling wel verschillen waardoor u onder het ene apparaat sneller bruin wordt dan onder het andere.

Kan ik de crème voor de zonnebank gebruiken in de buitenzon?

Dit is mogelijk wanneer u eerst een zonnebrandmiddel met een SPF (beschermingsfactor) aanbrengt op uw huid. Daarna kunt u de crème die u gebruikt onder de zonnebank aanbrengen op uw huid. De SPF zorgt ervoor dat u beschermt bent tegen de buitenzon en de crème voor de zonnebank voor de extra bruining.

Is het nodig om zonnebrand met SPF te gebruiken onder de zonnebank?

Onder de zonnebank hoort u de op uw huidtype afgestemde hoeveelheid zonlicht te ontvangen, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebankstralen waardoor u mogelijk een te geringe dosis ontvangt om bruin te kunnen worden. We adviseren wel creme speciaal voor onder de zonnebank te gebruiken. Voor meer informatie over zoncosmetica zie: Zonadvies, Zoncosmetica

Kan mijn tatoeage tegen zonlicht?

Na verloop van tijd zullen alle tatoeages iets slijten en verbleken, maar dat is niet een direct gevolg van ultraviolette straling. Wel kunnen sommige kleuren inkt, met name groen en rood, in combinatie met zonlicht een allergische reactie oproepen. Blijkt dit het geval, dan kunt u tatoeages in de zon of op de zonnebank het beste afdekken of beschermen met een anti-zonnebrandmiddel met een hoge tot zeer hoge bescherming (SPF20 of hoger).

Waarom krijg ik een wit stuitje op de zonnebank?

Na het zonnen op de zonnebank kunnen er witte plekken op de ‘drukpunten’ van uw lichaam ontstaan, zoals stuitje, billen en schouderbladen. Dit komt doordat er op deze plaatsen geen optimale doorbloeding is en er is daardoor weinig toevoer van zuurstof, terwijl dit juist heel belangrijk is voor een optimale bruining. Zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken kunnen dit voorminderen. Het helpt om tijdens het zonnen af en toe te gaan ‘verliggen’ zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan.

Waarom moet ik op de zonnebank zo’n brilletje op?

Als u op een zonnebank ligt kunnen UV-stralen het oog makkelijk rechtstreeks binnendringen. De UVA-stralen bereiken dan het netvlies, waar ze schade kunnen aanrichten in de vorm van grijze staar. Dit is pas na lange tijd merkbaar. Bescherm daarom altijd uw ogen en kijk nooit in brandende UV-lampen. De zonbescherming is verkrijgbaar bij ons aan de balie.

Kan ik op dezelfde dag onder de zonnebank en in de buitenzon?

Dit kan men beter vermijden, om de dagelijkse dosis Uv-straling niet te overschrijden en daardoor een zonnebrand op te lopen.

Mag een zwangere vrouw ook onder de zonnebank?

Wanneer zij niet uit de natuurlijke zon moet blijven, mag zij ook onder de zonnebank. Te lange bruiningstijden worden evenwel afgeraden om een algemene belasting van het lichaam te vermijden. Houdt er ook rekening mee dat tijdens de zwangerschap hormonen veel met het lichaam kunnen doen, zo is de kans op een zwangerschapsmasker erg groot. Daarnaast gaat het kindje na ongeveer 6 maanden licht waarnemen, wij raden u dan ook aan om uw buik af te dekken met een handdoek.

In geval van twijfel adviseren wij u uw arts om advies vragen.