We kennen hem allemaal: de blauw verlichte cabine waar je in kunt gaan liggen om een mooi kleurtje te krijgen. Maar hoe lang mag je daar nou eigenlijk onder? En waar moet je rekening mee houden voordat je je donkere kamer inruilt voor een dosis UV licht? We zetten wat beginners tips voor je op een rijtje.
1. Voorbereiding
1.1 Ken de regels
Om te beginnen is het belangrijk dat je goed voorbereid bent voordat je onder de zonnebank gaat. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat zonnebankgebruik onder de 18 jaar verboden is.
1.2 Bouw een kuur op
Zorg er voor dat je een kuur opbouwt. Ga dus niet meteen een half uur onder de zonnebank liggen, omdat je graag zo snel mogelijk van je bleke tint af wilt. Dat werkt uiteindelijk averechts, omdat je huid dan simpelweg sneller zal verbranden. Houd een maximum van vijf kuren van tien behandelingen aan voor een heel jaar. Wij adviseren ook altijd een huidanalyse te doen. Aan de hand daarvan bepalen wat voor huidtype je hebt en welke bank het meest geschikt is om onder te gaan en hoelang.
1.3 Bescherming
Maak altijd gebruik van zonnebankcrème ter bescherming van je huid. Er zijn ook speciale zonnecrèmes verkrijgbaar die je huid sneller laten bruinen. Hierdoor hoef je minder lange sessies onder de zonnebank te houden.
2. Zonnebanksessie
Tussen je behandelingen hoor je 48 uur je huid met rust te laten, wanneer je 24 uur na je zonnebankkuur alweer onder de zonnebank zou gaan, kan je huid overgevoelig raken.
3. Resultaat
Als beginner is het goed om te beseffen dat je niet direct resultaat hoeft te merken na je eerste zonnebank minuten. Het kan even duren voordat je wat kleur krijgt. Wees dus geduldig en ga niet extra lang onder de lampen liggen, omdat je zo snel mogelijk bruin wilt worden. Opbouwen is belangrijk, net als bescherming. Wanneer je merkt dat je huid geïrriteerd raakt en begint te prikken, kom dan onder de zonnebank vandaan. Dit geldt uiteraard ook als je nog tijd over hebt. Gezondheid gaat voor!
4. Medicijn gebruik
Als je medicijnen gebruikt, let er dan op dat er typen medicijnen zijn die je overgevoelig maken voor UV-licht. Mocht het zo zijn dat na het zonnen roodheid, huidirritatie, eczeem, ontstekingen of blaren opspelen, ga dan direct langs bij je huisarts.
5. Ondergoed
De meeste zonnebankers zonnen het liefst naakt. Mocht je toch ondergoed willen dragen, let er dan op dat dit geen zijde ondergoed is. Zijde wordt heel warm, waardoor je huid kan verbranden.
6. Sieraden
Draag geen sieraden, make-up of parfum als je onder de zonnebank gaat. Cosmetica kan door UV-licht een reactie op de huid veroorzaken en sieraden kunnen een afdruk nalaten, omdat het geen licht doorlaat.
7. Bescherm je ogen
Onder de zonnebank is het belangrijk dat je je ogen beschermt. Draag hiervoor een speciaal brilletje tegen Uv-licht. Deze zijn te verkrijgen bij de balie.
-->