Nieuws / Aangepaste openingstijden

Beautysalon Shine Beauty&More

shine(jpg)

Vanaf 1 Augustus vestigt Shine Beauty&More zich  binnen Zonnestudio SunPlaza Druten.

Waar wij ons voornamelijk mee bezig houden is

Tandenbleken & het zetten van Tandkristal (Swarovski & 18k).

De behandelingen BIAB nails & Browstyling (Brow lamination, epileren/waxen & henna), Microneedling & BB Glow zijn tijdelijk niet te boeken zijn

Wij verwelkomen u graag bij Shine Beauty&More.

***

Adres: Hogestraat 38 6651BM Druten – Email: shinebeautyandmore@gmail.com – WhatsApp business: +31 629253147

QR Facebook png          QR Instagram png

Facebook link:     Shine Beauty&More          –          Instagram link:    Shine Beauty&More


-->

Aangepaste openingstijden 2024:

!

Hieronder een overzicht van de aangepaste openingstijden voor 2024:

Juni 2024:

***

Juli 2024:

Juli (vanaf 1 t/m 31) hanteren we zomertijden:

Maandag t/m Vrijdag geopend van 9:00-13:00 & 17:00-21:30 uur.

Zaterdag geopend van 9:00-13:00 uur.

***

Vrijdag 19-7 zijn wij i.v.m. de intocht van de Nijmeegse 4-daagse geopend van 9:00-13:00 uur.

***

Augustus 2024:

Augustus (vanaf 1 t/m 31) hanteren we zomertijden:

Maandag t/m Vrijdag geopend van 9:00-13:00 & 17:00-21:30 uur.

Zaterdag geopend van 9:00-13:00 uur.

***

September 2024:

***

November 2024:

Donderdag 7-11 zijn wij i.v.m. de Leste Mert gesloten.

***

December 2024:

Donderdag 5-12 zijn wij i.v.m. Sinterklaas avond geopend van 10:00-17:00 uur.

Zondag 22-12 (EXTRA) geopend van 10:00 – 15:00 uur.

Dinsdag 24-12 zijn wij i.v.m. kerstavond geopend van 10:00 – 17:00 uur.

Woensdag 25-12 zijn wij i.v.m. 1e kerstdag gesloten.

Donderdag 26-12 zijn wij i.v.m. 2e Kerstdag gesloten.

Zondag 29-12 (EXTRA) geopend van 10:00 – 15:00 uur.

Dinsdag 31-12 zijn wij i.v.m. Oudejaarsdag geopend van 10:00 – 17:00 uur.

*LET OP wij zullen dit bericht tussentijds updaten, dus houdt de pagina goed in de gaten.

-->

Feit / Fabel. 6 leuke weetjes.

unnamed

Word je van factor 50 bruin? Is dure zonnebrand beter dan goedkope? En kan je de zonnebrand van vorig jaar gebruiken? De zon gaat weer schijnen en dit moet je weten.
De komende twee dagen staat er heerlijk weer op de planning. En dat betekent korte rokjes, bbq’en, rosé en een flinke portie vitamine D. Ja, dat kunnen we na dit helse jaar allemaal wel gebruiken. Maar de vraag blijft: hoe slecht is de zon nou eigenlijk voor ons en hoe kunnen we ons het beste voorbereiden op die zonovergoten dagen? Om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen, zetten we hier een aantal feiten en fabels voor je op een rij zodat jij echt summerproof bent!

Zon

1. SPF blokkeert de aanmaak van vitamine D.
FABEL
Smeren met SPF belemmert niet de aanmaak van vitamine D door je huid. Ondanks het gebruik van SPF kan er een gemiddelde stijging van vitamine D levels worden gemeten.


2. Dure zonnebrand is beter dan goedkope.
FABEL
Totale onzin zelfs. Beschermingsfactoren betekenen overal ter wereld hetzelfde. Dure crèmes hebben vaak een betere smeerbaarheid, een lekker(der) geurtje of andere extra’s ingrediënten, maar dat doet niks extra’s voor de bescherming.


Tomatenpuree


3. Er bestaan voedingsmiddelen die je huid van binnenuit helpen om de schadelijke effecten van uv-straling tegen te gaan.
FEIT
Had je niet gedacht hè? Maar het is dus echt waar! Neem bijvoorbeeld lycopeen. Dit stofje dat in tomatenpuree zit staat bekend om zijn natuurlijke bescherming van de huid.
Maar een lekker vet visje (denk aan zalm) kan ook wonderen doen. Omega 3 kan namelijk de nare effecten van uv-straling tegengaan. Net als kruisbloemige groenten zoals broccoli en bloemkool beschermen tegen zonschade, de reden hiervan is alleen nog onbekend.


4. Zonnebrand kan je jarenlang blijven gebruiken.
FABEL
Zonnebrandcrème heeft een houdbaarheidsdatum. Zo kan je het tot 12 maanden na opening gebruiken. Maar let op! Nadat de verpakking is geopend of met hoge temperaturen in aanraking is gekomen, kan de SPF teruglopen naar een lagere beschermingsfactor. Bewaar je zonnebrand dus liever op een gekoelde donkere plek.


Smeren!


5. Met factor vijftig word je NOOIT bruin.
FABEL
Bullshit! De factor van je zonnebrand is van invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. Hierdoor is de uv-straling minder schadelijk. De huid wordt dus wel gewon bruin. Sterker nog, als je een hoge factor gebruikt blijf je juist langer en mooier bruin.


6.Door één keer te verbranden kan je blijvende huidschade oplopen.
FEIT
Das precies de reden waarom smeren zo belangrijk is. Als je huid één keer verbrandt, zijn de onderliggende huidcellen definitief beschadigd. Hierdoor ontstaan er diep in de huid littekens die zich tot huidkanker kunnen ontwikkelen. Let dus goed op jezelf en anderen wanneer je van dat welverdiende zonnetje geniet!

-->

Verantwoord zonnen.

Verantwoord zonnen

Juist nu!

Naast de richtlijnen van het RIVM hanteren wij tevens onze eigen maatregelen.

Zo kunnen wij u voorzien van een optimaal veilige beleving in onze studio!

Maatregelen in de zonnebankbranche:

  • Zonnebanken en cabines worden na iedere zonsessie voorzien van een dieptereiniging.
  • Door de intense ventilatie van de zonnebank wordt de gehele studio minimaal 5 keer per uur van verse lucht voorzien.
  • Er is een maximaal aantal personen in onze wachtruimte toegestaan.

Door deze maatregelen zorgen wij ervoor dat een zonsessie een ontspannen en tevens veilige activiteit is. Uiteraard dient u alle aanwijzingen van onze medewerkers, inclusief uw huidtypebepaling met een daaraan gekoppeld zonadvies, op te volgen.

 

Wist u dat?

  • Zonlicht de meest geschikte bron is om uw vitamine D3 op peil te brengen of te houden?
  • Zonlicht u een heerlijke ontspanning geeft en optimaal werkt tegen een winterdip? Zonlicht verhoogt uw serotinegehalte , het lichaamseigen gelukshormoon.
  • Zonlicht zorgt voor een beter weerstandsniveau? Griepsverschijnselen openbaren zich optimaal in de herft/winterperiode, wanneer er minder zonlicht is buiten.

0001

-->

SunPlaza Druten Premium zonnestudio.

Premium Zonnestudio

Wilt u veilig en verantwoord zonnen op hoog niveau?

Met trots kunnen wij u mededelen dat SunPlaza Zonnestudio Druten vanaf heden naast SVZ zonnestudio ook het predicaat “Ergoline Premium Studio” mag voeren. In Nederland zijn naar schatting zo’n 450 professionele zonnestudio’s, waarvan nog maar 23 zonnestudio’s ons voor gingen om dit predicaat te mogen ontvangen. U snapt dan natuurlijk wel hoe ontzettend trots wij zijn. Ergoline Nederland staat dan garant voor kwaliteit waarborging op het hoogste niveau.

Waarom mogen wij dit predicaat in ontvangst nemen? Omdat wij gaan voor de beste kwaliteit op het gebied van:
-Zonnen.
-Hygiëne.
-Huidmeting.
-Juist zonadvies.
-Juist cosmetica advies
-Geschoold personeel.
Natuurlijk zijn er vele andere punten die belangrijk zijn en daar doen wij ook ons best voor, maar genoemde punten zijn onze speerpunten.

Wij beschikken over de juiste kwaliteit Ergoline apparatuur, Devoted Creations cosmetica, betreft Hygiëne in de studio is deze niet ter discussie en wij gaan te werk volgens de officiële Ergoline voorschriften.

U heeft maar een huid, dus wij meten uw huid d.m.v een huidanalyse om tot het juiste zon en cosmetica advies te komen.

Zowel voor als nu uw zonsessie kunt u gratis gebruik maken van ons koffieapparaat en onze Viteau waterzuil. Daarnaast is een praatje met een lach de norm in onze studio.

Wij heten u graag welkom bij Premium zonnestudio SunPlaza Druten.

Zonnige groet team SunPlaza.

-->

Let op! Oude restpartijen van Devoted Creations producten.

33137369_1297828973653113_4196507786374283264_n

LET OP! WAARSCHUWING!

We hebben jullie in mei 2016 gewaarschuwd voor een oude partij Devoted Creations producten die aangeboden werd in de markt.
Het ging om producten die jaren over de houdbaarheidsdatum waren en absoluut niet meer gebruikt konden worden.
Helaas hebben we vernomen dat een deel van diezelfde producten nog steeds aangeboden wordt!!

Smeer je je in met producten die over de houdbaarheidsdatum zijn, kunnen de gevolgen voor de huid heel ernstig zijn (irritaties, allergieën, uitslag etc.)

Koop daarom altijd je producten bij een erkend Devoted Creations verkoop punt!

-->

Vitamine D.

vitamine d

In Nederland is de zon, zeker in deze periode buiten de zomermaanden, onvoldoende voor handen om voldoende vitamine D aan te kunnen maken.

Risicogroepen als ouderen, donker getinte, maar zeker ook mensen die weinig buiten komen, lopen een vergroot risico op een tekort aan vitamine D. Het wordt steeds duidelijker, ook uit wetenschappelijke rapporten, dat zonlicht zeer belangrijk is voor zowel het fysiek als mentaal goed functioneren van het menselijk lichaam. Zonlicht heeft invloed op het immuunsysteem, bloeddruk, depressie, et cetera.

Wanneer je gebruik wilt maken van de zon die je aan en uit kunt zetten, verwelkomen we u graag bij zonnestudio SunPlaza Druten. Hier krijg je een gedegen advies dat gebaseerd is op je eigen huid. Op die manier kun je optimaal genieten van het zonlicht in een comfortabele en hygiënische omgeving, terwijl je lichaam de zonvitamine D aanmaakt.

-->

7 beginners tips.

We kennen hem allemaal: de blauw verlichte cabine waar je in kunt gaan liggen om een mooi kleurtje te krijgen. Maar hoe lang mag je daar nou eigenlijk onder? En waar moet je rekening mee houden voordat je je donkere kamer inruilt voor een dosis UV licht? We zetten wat beginners tips voor je op een rijtje.

1. Voorbereiding

1.1 Ken de regels

Om te beginnen is het belangrijk dat je goed voorbereid bent voordat je onder de zonnebank gaat. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat zonnebankgebruik onder de 18 jaar verboden is.

1.2 Bouw een kuur op

Zorg er voor dat je een kuur opbouwt. Ga dus niet meteen een half uur onder de zonnebank liggen, omdat je graag zo snel mogelijk van je bleke tint af wilt. Dat werkt uiteindelijk averechts, omdat je huid dan simpelweg sneller zal verbranden. Houd een maximum van vijf kuren van tien behandelingen aan voor een heel jaar. Wij adviseren ook altijd een huidanalyse te doen. Aan de hand daarvan bepalen wat voor huidtype je hebt en welke bank het meest geschikt is om onder te gaan en hoelang.

 1.3 Bescherming

Maak altijd gebruik van zonnebankcrème ter bescherming van je huid. Er zijn ook speciale zonnecrèmes verkrijgbaar die je huid sneller laten bruinen. Hierdoor hoef je minder lange sessies onder de zonnebank te houden.

2. Zonnebanksessie

Tussen je behandelingen hoor je 48 uur je huid met rust te laten, wanneer je 24 uur na je zonnebankkuur alweer onder de zonnebank zou gaan, kan je huid overgevoelig raken.

3. Resultaat

Als beginner is het goed om te beseffen dat je niet direct resultaat hoeft te merken na je eerste zonnebank minuten. Het kan even duren voordat je wat kleur krijgt. Wees dus geduldig en ga niet extra lang onder de lampen liggen, omdat je zo snel mogelijk bruin wilt worden. Opbouwen is belangrijk, net als bescherming. Wanneer je merkt dat je huid geïrriteerd raakt en begint te prikken, kom dan onder de zonnebank vandaan. Dit geldt uiteraard ook als je nog tijd over hebt. Gezondheid gaat voor!

4. Medicijn gebruik

Als je medicijnen gebruikt, let er dan op dat er typen medicijnen zijn die je overgevoelig maken voor UV-licht. Mocht het zo zijn dat na het zonnen roodheid, huidirritatie, eczeem, ontstekingen of blaren opspelen, ga dan direct langs bij je huisarts.

5. Ondergoed

De meeste zonnebankers zonnen het liefst naakt. Mocht je toch ondergoed willen dragen, let er dan op dat dit geen zijde ondergoed is. Zijde wordt heel warm, waardoor je huid kan verbranden.

6. Sieraden

Draag geen sieraden, make-up of parfum als je onder de zonnebank gaat. Cosmetica kan door UV-licht een reactie op de huid veroorzaken en sieraden kunnen een afdruk nalaten, omdat het geen licht doorlaat.

7. Bescherm je ogen

Onder de zonnebank is het belangrijk dat je je ogen beschermt. Draag hiervoor een speciaal brilletje tegen Uv-licht. Deze zijn te verkrijgen bij de balie.

-->

Wist je dat ……….

18670999_997076377061709_8379682506342305720_n

 Wist jij dat veertien zonnesessies op een professionele zonnebank in totaal maximaal evenveel zonlicht geven als 1 enkele dag zonnen op een Spaans strand?!

De gemiddelde zonnebankgebruiker gaat zo’n 12-14 keer per jaar onder de zonnebank.

Tijdens een zonnesessie kan zijn/haar huid in gecontroleerde hoeveelheden de positieve effecten van zonlicht halen.

Dat is dus slim zonnen!

BRON: www.svzinfo.nl

-->

Zonnen mag weer?

Zonnen mag weer

 

Elke zomer regent het waarschuwingen voor de gevaren van de zon. Bangmakerij, vindt dermatoloog Han van der Rhee: bruin worden is het probleem helemaal niet. Verbranden, dát is wat risico geeft op huidkanker. Zijn boodschap valt niet bij iedereen in goede aarde.

Dermatoloog Han van der Rhee vindt dat we veel te ver zijn doorgeschoten met de huidige richtlijnen voor zonnen. ‘Veel artsen denken dat de zon alleen belangrijk is om vitamine D op te bouwen. Verder zijn ze vooral gefocust op de schade die zonlicht aan de huid kan veroorzaken. Dat is een veel te eenzijdig beeld. Sterker: de zon heeft veel meer voordelen dan nadelen voor onze gezondheid.’

Tot een jaar of twaalf geleden was de Noordwijkse huidarts een groot tegenstander van zonnebaden. Pas toen hij plaatsnam in de Nederlandse Melanoom Werkgroep, ging hij zich écht verdiepen in de effecten van de zon. Hij ontdekte dat zonlicht invloed op de gezondheid heeft via minstens tien mechanismen in het lichaam. Inmiddels is Van der Rhee gepensioneerd, maar hij is nog volop bezig met zijn onderzoek naar zonlicht. Vooral de relatie met kanker wordt steeds duidelijker, zegt hij. ‘We weten allemaal dat een overmatige blootstelling aan de zon huidkanker kan veroorzaken. Je moet er ook altijd voor zorgen dat je niet verbrandt: dat zorgt voor DNA-schade en uiteindelijk huidkanker. Maar wat ook bij artsen nog onvoldoende bekend is, is dat er sterke aanwijzingen zijn dat de zon tegen een aantal kankers beschermt; dat geldt in elk geval voor darmkanker, prostaatkanker, borstkanker en non-Hodgkin.’
Heel interessant noemt Van der Rhee het beschermende effect van zonlicht op het ontstaan van multiple sclerose of MS. En er zijn volgens hem nog meer gezondheidseffecten. “Echt nieuw is de ontdekking dat voldoende zonlicht een gunstig effect heeft op de bloedvaten. Zonlicht zet de huid aan tot het vrijmaken van stikstofmonoxide. Dat verwijdt de bloedvaten en maakt de binnenkant van de vaten ook minder kleverig.’

Van der Rhee is niet de enige die wijst op de positieve effecten van zonlicht op de gezondheid. Australië, nota bene melanoomland nummer 1 in de wereld, nam tien jaar geleden al de richtlijnen over blootstelling aan de zon kritisch onder de loep. Dat gebeurde onder leiding van Craig Sinclair, expert op het gebied van huidkankerpreventie en hoofd van het Collaborative Centre for UV Radiation van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De nieuwe richtlijn adviseert inwoners van Australië om het hele jaar rond een aantal uren per week in de zon te vertoeven. In de winter wordt insmeren met zonnebrandmiddel nu helemaal afgeraden – een beleid dat in de VS nog onbespreekbaar is. De WHO rapporteerde in 2006 ook over de relatie tussen zonlicht en kanker, maar stelde dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs was om harde conclusies te trekken.

Dat is ook de mening van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV), de beroepsvereniging van dermatologen. Die zag in 2010 met lede ogen aan hoe vakbroeder Han van der Rhee zijn eerste boek Zonnen mag publiceerde en vorig jaar Zon Wijzer, waarin hij in lekentaal zijn boodschap verkondigt. Van der Rhee: “Mijn advies daarin is: ga vooral wél tussen 12.00 en 15.00 uur de zon in, zonder je in te smeren. Dertig minuten is trouwens al voldoende om te profiteren van de gezondheidseffecten van de zon. Bouw daarna, afhankelijk van je huidtype, een kleurtje op. Wie langzaam bruin wordt door de huid dagelijks rustig aan de zon te laten wennen, heeft zelfs minder kans om de gevaarlijkste vorm van huidkanker te krijgen: het melanoom.’
Dermatoloog Jorrit Terra, woordvoerder van de NVDV, legt uit waarom de beroepsvereniging zo in de stress schiet van dissident Van der Rhee: “Het is waar dat je bij een dagelijkse blootstelling aan de zon minder kans hebt om te verbranden en dus ook minder kans loopt op een melanoom. Mensen trekken zich alleen niet zo veel aan van de adviezen om vooral niet te verbranden. In 2014 zagen we zo’n 53.000 nieuwe gevallen. Huidkanker is daarmee de snelst stijgende vorm van kanker. Daarom zeggen wij: geniet van de zon, maar doe het met mate. Veel mensen laten hun huid niet meer langzaam aan de zon wennen. Ze zitten het hele jaar binnen op kantoor en gaan dan in de zomer een paar weken op vakantie naar Turkije of Egypte. In korte tijd stellen ze hun huid bloot aan een heftige dosis uv-straling. Heel onverstandig.’

‘In Amerika zeggen ze:
elk beetje bruin is een stapje
dichter bij huidkanker’

Een minstens zo grote tegenstander van de boodschap van Van der Rhee is dermatoloog Gertruud Krekel, volgens sommige wetenschappers ‘de Nederlandse kruisvaarder tegen huidkanker’. Zij schetst een onheilspellend toekomstscenario: ‘Nederland krijgt te maken met een tsunami van huidkanker.’ Gelukkig, zo stelt Krekel, gaat het in het overgrote deel van de gevallen om basaalcelkanker. ‘Je gaat er weliswaar niet aan dood, maar die kankers moeten wel allemaal behandeld worden en keren vaak terug. We zien mensen van 85 met een huid die helemaal ‘op’ is en bij wie we aan het snijden kunnen blijven.’
Krekel wijst erop dat de American Society for Dermatologic Surgery, waarvan zij ook lid is, nog veel strenger is dan de Nederlandse huidartsen. ‘Daar zeggen ze: elk beetje bruin is een stapje richting huidkanker. Kijk, we willen mensen niet bang maken. Je moet gewoon lekker genieten van de zon. Maar de volgende generatie wordt misschien wel 120 jaar. Zeker met ons Nederlandse witte huidje moeten we daar rekening mee houden. Wanneer mensen twijfelen of ze voldoende vitamine D binnenkrijgen, kunnen ze beter een vitamine D-tabletje nemen, daar krijgen ze tenminste geen huidkanker van.’

Hard bewijs
Volgens Han van der Rhee is het niet zo simpel. ‘Uit studies komt naar voren dat ultraviolette straling veel effectiever is tegen prostaatkanker, het non-Hodgkin-lymfoom en MS dan vitamine D. De zon heeft ook als effect dat mensen met MS minder last hebben van vermoeidheid en depressie. Vitamine D heeft dat effect niet. Zonlicht kan dus niet simpelweg worden vervangen door vitamine D.’
Bij dikkedarmkanker is er wel hard bewijs dat mensen met een lage vitamine D-spiegel een verhoogde kans op kanker hebben. Dr. Frank de Gruijl zat de commissie voor die voor KWF Kankerbestrijding de relatie tussen uv-straling en kanker onderzocht. Hij is verbonden aan de afdeling Huidziekten van het LUMC en hij is lid van de Gezondheidsraad én van verschillende internationale commissies als expert op het gebied van gezondheidseffecten van uv-straling, met name huidkanker. Volgens De Gruijl is het beschermende effect van zonlicht, door aanmaak van vitamine D, meer dan alleen een losse associatie. Uit dierproeven die hij heeft uitgevoerd, blijkt dat uv-bestraling van de huid – zoals door zonlicht – een remmend effect heeft op darmkanker. Zo’n effect bij mensen is dus biologisch plausibel, vertelt hij. ‘De link met auto-immuunziekten als MS is nog niet helemaal helder. Uit diermodellen weten we wel dat uv-straling het immuunsysteem moduleert. Vooral in Australië is daar nu interessant onderzoek naar gaande. De officiële lijn van de NVDV en ook KWF Kankerbestrijding is altijd op huidkanker
gericht geweest. Ze wilden een eenvoudige, eenduidige en effectieve boodschap naar buiten brengen. Niet een ingewikkelde die voor het publiek minder gemakkelijk te begrijpen is. Daardoor is er jarenlang te weinig oog geweest voor wat er in andere organen gebeurt onder invloed van zonlicht.’

KADER:
Zonadviezen volgens de experts

Alle experts zijn het erover eens dat vooral verbranding van de huid risico geeft op huidkanker. Heel langzaam een gebronsd kleurtje krijgen? Weinig mis mee. Er zijn wel nuanceverschillen:

Han van der Rhee: ‘Ga regelmatig tussen 12.00 en 15.00 uur 30 minuten de zon in, liefst zo bloot mogelijk. Daarna kunt u, afhankelijk van uw huidtype, voorzichtig kleur opbouwen. Gebruik alleen zonnebrandcrème als er een kans is dat u verbrandt, als u op warme zomerdagen lang in de zon bent, of als de zonkracht 7 of 8 is. Mensen met een bleke tot lichte huid moeten voorzichtiger zijn dan mensen met een minder zongevoelige huid. Zorg ervoor dat u niet verbrandt. Een bruin kleurtje is prima. U heeft dan minder kans op de gevaarlijkste vorm van huidkanker: het melanoom.’

Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie: ‘Geniet van de zon, maar met mate en niet op het heetst van de dag. Gebruik altijd
zonnebrandcrèmes, met een beschermingsfactor van ten minste 15. Voor kinderen, bij huidtype I en tijdens vrije tijd en vakantie is factor 30 verstandig. Word niet te bruin. Een zongebruinde huid is in feite een huid die door de zon beschadigd is. Te veel beschadiging kan huidkanker veroorzaken. Het dragen van wijde kleding met lange mouwen en een breedgerande hoed of pet beschermt tegen de zon.’

KWF Kankerbestrijding: ‘Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon. Pas extra op voor verbranden als de huid nog weinig in de zon is geweest. Smeer onbedekte huid een halfuur voordat u de zon ingaat dik in met een anti-zonnebrandmiddel, ook als u al een kleurtje heeft gekregen door de zon. Gaat u even naar buiten? Kies dan voor minimaal factor 15. Gaat u langer in de zon? Gebruik dan minimaal factor 30. Ga niet uitgebreid zonnebaden tussen 12.00 en 15.00 uur. Een lunchwandeling van 15-30 minuten is juist wel gezond, voor de aanmaak van voldoende vitamine D.’

Frank de Gruijl: ‘Een lunchwandeling maken is in de zomer voldoende voor de benodigde hoeveelheid vitamine D. Lang zonnebaden verhoogt eigenlijk alleen het risico op huidkanker. Bescherm u tegen overmatige blootstelling aan de zon: blijf binnen of in de schaduw, houd uw kleren aan en gebruik een anti-zonnebrandmiddel als u toch lange tijd in de zon bent.’

 

Bron: Dit artikel is gepubliceerd in Arts & Auto, in het dubbeldikke zomernummer van  juli/augustus 2015 (©). 

-->